Author Topic: Ulkomaalaislakiin muutoksia  (Read 1017 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kellottaja

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 839
Ulkomaalaislakiin muutoksia
« on: August 04, 2010, 02:09:47 »
http://www.asianajajaliitto.fi/viestinta/oikeudellisia_uutisia/kotimaiset_tietolahteet/maahanmuuttovirasto_ulkomaalaislakiin_muutoksia_1.8.2010_alkaen.html

Quote
Ulkomaalaislakiin muutoksia 1.8.2010 alkaen

Ulkomaalaislakiin on tehty muutoksia koskien iän selvittämistä, turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta ja perheenyhdistämistä. Muutokset astuivat voimaan 1.8.2010.

Ulkomaalaislakiin tulivat säännökset turvapaikan tai oleskeluluvan hakijan tai perheenkokoajan iän selvittämisestä oikeuslääketieteellisellä tutkimuksella. Tutkimusta käytetään, jos on olemassa ilmeisiä perusteita epäillä ulkomaalaisen iästä annettujen tietojen luotettavuutta. Tutkimuksen tekeminen perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta tutkimuksesta kieltäytyminen ilman hyväksyttävää syytä johtaa siihen, että asianomaista kohdellaan täysi-ikäisenä.

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta rajoitettiin. Nykyisin kaikki turvapaikanhakijat saavat tehdä työtä kolmen kuukauden oleskelun jälkeen. Jatkossa työnteko-oikeus kolmen kuukauden jälkeen on vain niillä hakijoilla, joilla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava asiakirja. Jos aitoa matkustusasiakirjaa ei ole, oikeus työntekoon alkaa vasta 6 kuukauden oleskelun jälkeen. Tämä edellytys tulee voimaan myös takautuvasti, eli myös ennen 1.8.2010 kansainvälistä suojelua hakeneiden tekemien työnteko-oikeutta koskevien todistushakemusten osalta.

Ulkomaalaislakia muutettiin samalla niin, että kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saaneen ulkomaalaisen perheenyhdistäminen edellyttää jatkossa turvattua toimeentuloa, jos perhe on muodostettu vasta Suomeen tulon jälkeen. Tavallisin tilanne on avioliiton solmiminen.

Perheenyhdistämistä koskeviin ulkomaalaislain säännöksiin tehtiin muitakin muutoksia. Lakiin lisättiin säännös kasvattilapsista, jolla pyritään varmistamaan, että oleskeluluvan myöntämisen perusteena oleva kasvattilapsisuhde on aito.

Alaikäiselle perhesiteen perusteella myönnettävän oleskeluluvan edellytykset muuttuivat siten, että luvan myöntäminen alaikäiselle on mahdollista vain, jos lapsi on alaikäinen sinä päivänä, jolloin oleskelulupahakemus ratkaistaan. Lupaa ei voi kuitenkaan evätä, jos hakemuksen käsittely on viivästynyt merkittävästi hakijasta riippumattomasta syystä.

Lainmuutoksen myötä oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että perheenkokoajan oma oleskelulupa perustuu hänen henkilöllisyydestään ja perhesuhteistaan antamiin vääriin tietoihin.

Turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta lukuun ottamatta muutokset koskevat vain lain voimaantulon jälkeen tehtyjä hakemuksia.

Mitä mieltä olette muutoksista ulkomaalaislakiin ?

Offline Julmuri

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3920
  • Pienimunainen fasisti
Re: Ulkomaalaislakiin muutoksia
« Reply #1 on: August 04, 2010, 07:08:40 »
http://www.asianajajaliitto.fi/viestinta/oikeudellisia_uutisia/kotimaiset_tietolahteet/maahanmuuttovirasto_ulkomaalaislakiin_muutoksia_1.8.2010_alkaen.html

Quote
Ulkomaalaislakiin muutoksia 1.8.2010 alkaen

Ulkomaalaislakiin tulivat säännökset turvapaikan tai oleskeluluvan hakijan tai perheenkokoajan iän selvittämisestä oikeuslääketieteellisellä tutkimuksella. Tutkimusta käytetään, jos on olemassa ilmeisiä perusteita epäillä ulkomaalaisen iästä annettujen tietojen luotettavuutta. Tutkimuksen tekeminen perustuu vapaaehtoisuuteen, mutta tutkimuksesta kieltäytyminen ilman hyväksyttävää syytä johtaa siihen, että asianomaista kohdellaan täysi-ikäisenä.

Mikähän tällainen "hyväksyttävä syy" on ja kuka sen määrittää? Ainoa mitä itse keksin olisi jokin sairaus, mutta tuo lause kuulostaa jotenkin pahaenteiseltä.


Quote
Turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta rajoitettiin. Nykyisin kaikki turvapaikanhakijat saavat tehdä työtä kolmen kuukauden oleskelun jälkeen. Jatkossa työnteko-oikeus kolmen kuukauden jälkeen on vain niillä hakijoilla, joilla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava asiakirja. Jos aitoa matkustusasiakirjaa ei ole, oikeus työntekoon alkaa vasta 6 kuukauden oleskelun jälkeen. Tämä edellytys tulee voimaan myös takautuvasti, eli myös ennen 1.8.2010 kansainvälistä suojelua hakeneiden tekemien työnteko-oikeutta koskevien todistushakemusten osalta.

Tässä on luultavasti ollut ihan hyvä idea taustalla, mutta ne tavalliset tahot ovat vesittäneet sen täysin. Eihän tuollaisilla nippelijutuilla ole mitään merkitystä. Matkustusasiakirjojen kanssa pitäisi olla paljon tiukempi. Jokaisella on dokumentteja matkastaan, ellei hän tahallaan niitä hävitä.

Matkustusasiakirjojen puute pitäisi olla turvapaikan eväämisen syy.

Quote
Ulkomaalaislakia muutettiin samalla niin, että kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saaneen ulkomaalaisen perheenyhdistäminen edellyttää jatkossa turvattua toimeentuloa, jos perhe on muodostettu vasta Suomeen tulon jälkeen.


No, hauska tietää, että SUOMESSA perustetun perheenkin on tähän asti voinut turvapaikanhakija yhdistää ilman toimeentulotukivelvoitetta. Kyllä se vain olisi parasta, että turviksille olisi perheenyhdistämisessä kuten muussakin samat säännöt kuin muilla.

Quote
Perheenyhdistämistä koskeviin ulkomaalaislain säännöksiin tehtiin muitakin muutoksia. Lakiin lisättiin säännös kasvattilapsista, jolla pyritään varmistamaan, että oleskeluluvan myöntämisen perusteena oleva kasvattilapsisuhde on aito.

Millä sen suhteen muka aidoksi määrittää? Ei ulkomaalaisvirastossa mitään kristallipalloja ole. Käytännössä siis tilanne jatkunee niin, että kun tarpeeksi kauan inttää ja harjoittelee kertomuksen kunnolla, myös kasvattilapset ja muut kumminkaimat voi tuoda Suomeen veronmaksajien rahoilla, kuten tapana on ollut.

Quote
Alaikäiselle perhesiteen perusteella myönnettävän oleskeluluvan edellytykset muuttuivat siten, että luvan myöntäminen alaikäiselle on mahdollista vain, jos lapsi on alaikäinen sinä päivänä, jolloin oleskelulupahakemus ratkaistaan. Lupaa ei voi kuitenkaan evätä, jos hakemuksen käsittely on viivästynyt merkittävästi hakijasta riippumattomasta syystä.

Tämä on ehkä merkittävin kohta. Jatkossa pienellä viivyttelyllä 17 vuotiaat "lapset"  voidaan käsitellä aikuisina mitä he oikeasti ovat olleet koko ajan.

Quote
Lainmuutoksen myötä oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että perheenkokoajan oma oleskelulupa perustuu hänen henkilöllisyydestään ja perhesuhteistaan antamiin vääriin tietoihin.

No, sepä mukavaa.

Quote
Mitä mieltä olette muutoksista ulkomaalaislakiin ?

Liian vähän, liian myöhään.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Offline PYO

  • Newbie
  • *
  • Posts: 31
  • Poliittisesti epäkorrekti
    • http://epakorrekti.blogspot.com/
Re: Ulkomaalaislakiin muutoksia
« Reply #2 on: August 10, 2010, 13:59:11 »
Quote
Lainmuutoksen myötä oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että perheenkokoajan oma oleskelulupa perustuu hänen henkilöllisyydestään ja perhesuhteistaan antamiin vääriin tietoihin.
Ymmärsinkö nyt oikein, että tätä uudistusta ennen väärien tietojen antaminen viranomaisille oli ihan ok vai onko uudistus tuo, että nyt riittää epäily eväämiseen, kun ennen tarvittiin todisteet?

Ville Pekkala

  • Guest
Re: Ulkomaalaislakiin muutoksia
« Reply #3 on: August 10, 2010, 16:57:28 »
Quote
Lainmuutoksen myötä oleskelulupa perhesiteen perusteella voidaan jättää myöntämättä, jos on perusteltua aihetta epäillä, että perheenkokoajan oma oleskelulupa perustuu hänen henkilöllisyydestään ja perhesuhteistaan antamiin vääriin tietoihin.
Ymmärsinkö nyt oikein, että tätä uudistusta ennen väärien tietojen antaminen viranomaisille oli ihan ok vai onko uudistus tuo, että nyt riittää epäily eväämiseen, kun ennen tarvittiin todisteet?

Ilmeisesti tuo jälkimmäinen, koska käsittääkseni niiden varmojen todisteiden hankkiminen on ollut sen verran hankalaa?