Author Topic: Oikeus ammattiopetukseen omalla kielellä?  (Read 1289 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Mikael Lönnroth

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1308
  • Maailmanpuolue
Oikeus ammattiopetukseen omalla kielellä?
« on: January 28, 2012, 14:31:08 »
Istuin toissapäivänä metrossa ja kuulin kahden ilmeisesti aikuisopiskelijan tilitystä siiten miten hankala heidän on opiskella kun opetus menee kokonaan englanniksi, siis koska luokalla oli yksi ulkomaalainen joka ei osannut suomea niin kaikki opetus meni sitten englanniksi, ja koska kumpikaan ei ollut kovin hyvä englannin taitaja niin opiskelu oli ymmärrettävästi vähän vaikeaa. Kerran oli yhtä luentoa pitänyt jopa "neekeri" (toinen opiskelija korjasi hieman vaivautuneesti, että "afrikkalainen"), ja hänen puheestaan ei saanut mitään selvää kun murre oli niin ihmeellinen. Ei se nyt siitä, että oli afrikkalainen vaan siitä, että puhui niin hassusti...

No, lopputuloksena keskustelussa oli se, että molempien mielestä Suomessa pitäisi olla oikeus saada suomenkielistä opetusta.

Voiko tästä olla eri mieltä? Onko teillä jotain tietoa näistä aikuiskoulutuksista/ammattikorkekoulusta/ammattikouluista, että miten siellä käytännössä toimitaan? Voiko olla niin, että nämä opiskelijat tosiaan opiskelivat jollakin englanninkielisellä linjalla (jolloin opetus tietty on englanniksi) vai onko yleistä, että opetuskieltä voi enemmän tai vähemmän ad-hoc just sovitella oppilaiden kieliosaamiseen?

Molemmat kokivat myös hankalaksi sen, että jos he pyytävät sitä suomenkielistä opiskelua niin heidät katsotaan jotenkin vähän tyhmiksi, että kyllähän sitä englantia pitäisi osata.
Maailmanpuolueen jä sen - tarvitaan lisää <-- (myös Facebookissa)

Offline Kane

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 127
Re: Oikeus ammattiopetukseen omalla kielellä?
« Reply #1 on: January 28, 2012, 18:08:56 »
Ei se nyt siitä, että oli afrikkalainen vaan siitä, että puhui niin hassusti...
Onko syytä epäillä että murre ei olisi ollut se pääasiallinen syy?

Quote

No, lopputuloksena keskustelussa oli se, että molempien mielestä Suomessa pitäisi olla oikeus saada suomenkielistä opetusta.
Jos opiskelet suomenkielisellä linjalla niin lain mukaan sinulla on oikeus saada opetusta nimenomaan suomeksi.

Quote
Voiko tästä olla eri mieltä?
Eipä juuri.

Quote
Onko teillä jotain tietoa näistä aikuiskoulutuksista/ammattikorkekoulusta/ammattikouluista, että miten siellä käytännössä toimitaan? Voiko olla niin, että nämä opiskelijat tosiaan opiskelivat jollakin englanninkielisellä linjalla (jolloin opetus tietty on englanniksi) vai onko yleistä, että opetuskieltä voi enemmän tai vähemmän ad-hoc just sovitella oppilaiden kieliosaamiseen?


Itse en ole moiseen soveltamiseen törmännyt, mikä ei tietenkään tarkoita sitä ettei sitä tapahtuisi. En silti mutu-pohjalta pidä sitä kamalan yleisenä.

Quote
Molemmat kokivat myös hankalaksi sen, että jos he pyytävät sitä suomenkielistä opiskelua niin heidät katsotaan jotenkin vähän tyhmiksi, että kyllähän sitä englantia pitäisi osata.
Kyllähän sitä olisi hyvä osata, mutta jos linja ei ole englanninkielinen niin ainakaan siltä osin ei ole pakko. Ammatilliseen koulutukseen tosin sisältynee se pakollinen osuus lontootakin.

Offline Kylmä

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 240
Re: Oikeus ammattiopetukseen omalla kielellä?
« Reply #2 on: January 30, 2012, 10:18:00 »
Eniten yliopistotasolla riivasivat sellaiset tekniikan proffat, jotka olivat keksineet pitävänsä kurssin englanniksi vaikkei heillä ollut mitään edellytyksiä tietämyksensä välittämiseen ko. kielellä. Siellä sitten ukot luki suoraan skriiniltä takellellen kaavoja huonolla englannilla täysin suomenkieliselle yleisölle. Nää nyt on näitä.

Offline Woland

 • Newbie
 • *
 • Posts: 7
Re: Oikeus ammattiopetukseen omalla kielellä?
« Reply #3 on: January 30, 2012, 15:06:12 »
Olen töissä toiseen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa, joten muutama sananen omien kokemusten pohjalta:

Niille, jotka hakevat suomenkieliseen koulutukseen, mutta joiden äidinkieli ei ole suomi, järjestetään yleisesti kielitestit. Tämän tarkoituksena on varmistaa, että kielitaito on riittävä. Kaikilla aloilla näin ei kuitenkaan ole, joten valituksi saattaa tulla opiskelijoita, joiden kielitaito ei riitä.

Olisi kuitenkin kovin eriskummallista, mikäli opettaja alkaisi tällaisessa tilanteessa opettaa eri kielellä!
Opetushallituksen myöntämässä opetuksen järjestämisluvassa kerrotaan, millä kielellä tutkinto järjestään.

Opiskelijalla on lisäksi oikeus opiskella sen opetussuunnitelman mukaisesti, mikä on ollut voimassa hänen aloittaessaan opinnot. Opetussuunnitelma kyllä on laadittu vain yhdellä kielellä.

Lyhyesti: kyllä opiskelijalla on oikeus vaatia opetusta suomen kielellä, mikäli hän on aloittanut suomenkieliset opinnot.