Author Topic: Vähemmistöhallituksen hyvät puolet  (Read 1198 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jussi Jalonen

  • Guest
Vähemmistöhallituksen hyvät puolet
« on: June 03, 2011, 09:56:09 »
Hallituksen veikkailuketjussa ehätettiin jo tuumailla tätäkin vaihtoehtoa. Tulin itsekin sanoneeksi, että vähemmistöhallitus voisi olla parasta lääkettä suomalaiselle kansanvallalle pitkään aikaan. Ajattelin, että tähän ketjuun voitaisiin listata joitakin vähemmistöhallituksen myönteisiä puolia ikään kuin omaksi paketikseen. Kirjoitan näin alkajaisiksi muutamia mietteitäni, joita muut voivat oikaista tai täydentää.

- Aikaisemmin jo sanoinkin, että tässä maassa on 1990-luvulta alkaen totuttu jo niin täydellisesti enemmistöhallituksiin, että niitä pidetään lähes selviönä. Suomalaisten valtaosan on tietysti perinteisesti uskottu arvostavan vakautta ja voimakasta, toimintakykyistä hallitusta, mutten ole varma onko tämä pitemmän päälle ollut vain hyvä asia. Suuriin hallituskoalitioihin pohjannut enemmistöparlamentarismi on myös luonut politiikkaan tiettyä vaihtoehdottomuutta ja jyräämisen makua, millä on mahdollisesti ollut äänestäjiä passivoiva vaikutus. Erityisen selkeästi tämä näyttäytyi Lipposen kaudella, jolloin oppositio oli hallitsevaan koalitioon nähden verraten pieni. Tietystikään en kiistä sitä, etteivätkö vahvat koalitiot voisi olla tarpeellisiakin kriisitilanteissa tai epävakaina aikoina. Mutta elämmekö nyt sellaista tilannetta?

- Siinä, missä 1990-luvulla enemmistöhallituksen vallankäyttö mahdollisesti passivoi äänestäjiä, on se 2000-luvulla ilmeisesti tarjonnut lisäpotkua populistiselle vastareaktiolle, minkä tuloksia saamme nyt ihailla. Tässäkin mielessä voisi olettaa, ettei enemmistöhallituksen tarvitse olla vaihtoehto, mitä pitää aina ja ehdottomasti tavoitella hinnalla millä hyvänsä.

- Valtioneuvosto, jonka olisi esityksissään huomioitava sellainenkin asia, ettei eduskunnan enemmistö automaattisesti kannata heidän näkemyksiään, todennäköisesti tekisi vähemmän hätäistä politiikkaa ja valmistelisi esityksensä paremmin saadakseen ne lävitse. Ei ole silti mitään syytä olettaa, etteikö tämä saattaisi johtaa myös aivan yhtä toimivaan konsensukseen suuriin koalitioihin pohjaava hallinto.

- Vähemmistöhallitus merkitsisi tietysti sitä, että myös oppositiolla olisi enemmän vaikutusvaltaa, ja sitä kautta myös enemmän vastuuta. Opposition tahtoa ei voisi sivuuttaa, mutta samalla oppositioon kohdistuisi myös paljon suurempi paine tarjota kunnon vaihtoehtoja. Pelkkä räksyttäminen ei enää riittäisi.

- Vähemmistöhallituksen ollessa puikoissa myös opposition suurempi hajanaisuus olisi tunnustettu tosiasia, ja yksiselitteistä "oppositiojohtajaa" ei välttämättä myöskään olisi valokeilassa.

- Myös vaalien paine tuntuisi aivan eri tavalla, koska sekä hallituspuolueilla että oppositiopuolueilla olisi molemmilla tasapuolista näyttöä poliittisista ansioistaan.


Muita ajatuksia?Best,

J. J.
« Last Edit: June 03, 2011, 09:59:38 by Jussi Jalonen »

Offline Julmuri

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3920
  • Pienimunainen fasisti
Re: Vähemmistöhallituksen hyvät puolet
« Reply #1 on: June 03, 2011, 18:40:13 »
Minusta vähemmistöhallitus toimii ehkä paremmin kaksipuolue- tai blokkijärjestelmissä, joissa on joka tapauksessa aina vastakkain kaksi aatetta. Myönnän toki, että itse olen tietyllä tapaa kaksipuoluejärjestelmän kannattaja, koska äänestäjällä on selvä vaihtoehto. Toisaalta Suomenkin politiikassa on nyt nähty, ettei "Tupu, Hupu ja Lupu"-peli enää toimi ja Persujen vaalivoiton seurauksena vanhatkin puolueet ovat alkaneet korostaa erojaan.

Toinen vähemmistöhallitukselle tärkeä seikka minusta olisi vahva presidentti, jota meillä ei nyt useista eri syistä johtuen ole. En pitäisi ollenkaan tilanteesta, jossa kaikki päätöksenteko on loputtoman kaikkia miellyttävän vesitettyä vaan minusta olisi oltava joku, jolla on valtaa sanoa viimeinen sana silloin kun tarvetta sellaiseen on. Kuka olisi Suomen johtaja kriisin sattuessa jos meillä istuisi heikko vähemmistöhallitus?

Suomi ei ehkä ole nyt yhtä vakavassa tilanteessa kuin 90-luvun alussa, mutta rakennemuutos on yhtäkaikki menossa ja se vaatii toimintakykyistä hallitusta. Minusta tämä hehkutettu "politiikka palasi politiikkaan" on ihmeellistä enkä näe siinä mitään hyvää. Mitä ihmeen hyvää on vastakkainasettelussa? Minusta yhteistyö on paljon hedelmällisempi tie.

Jos nyt spekuloitaisiin sitten hieman mahdollisen vähemmistöhallituksen kokoonpanoa niin keitä siellä voisi olla? Nyt ei enemmistöhallitusta ole saatu kasaan voimakkaiden poliittisten erimielisyyksien vuoksi eivätkä nämä varmaankaan ainakaan vähemmistöhallituksella hälvenisi. Hallituksen olisi siis äärimmäisen vaikea saada läpi tärkeitä päätöksiä EU:sta, perusturvasta, verotuksesta jne., koska näistä ollaan niin korostetusti eri mieltä.

Henkilökohtaisten mieltymysten vuoksi en pidä ajatuksesta, koska se automaattisesti nostaisi Soinin lahkon painoarvoa.
"Jos Suomi olisi esim. Latvian kaltainen persereikä, meillä ei olisi mitään ongelmaa turvapaikkaturismista" - nimimerkki "kami" Hommaforumilla

Jussi Jalonen

  • Guest
Re: Vähemmistöhallituksen hyvät puolet
« Reply #2 on: June 03, 2011, 19:14:30 »
Toinen vähemmistöhallitukselle tärkeä seikka minusta olisi vahva presidentti, jota meillä ei nyt useista eri syistä johtuen ole.

Tämä on tavallaan hyvä huomio. Toisaalta esimerkiksi Kanadassa on ollut useita vähemmistöhallituksia, vaikkei kenraalikuvernöörillä ole ollut sen enempää valtaoikeuksia kuin Suomen presidentillä nykyisin. Muistaakseni ne kaikki ovat kaatuneet, mutta toisaalta esimerkiksi Lester Pearsonin vähemmistöhallituksen aikana Kanadaan perustettiin aikoinaan terveydenhuolto- ja eläkejärjestelmät.

Olen kyllä samaa mieltä sikäli, että tuossa asetelmassa johtajuus nousee tärkeäksi aivan eri tavalla, ja vähintäänkin sen pääministerin itsensä pitäisi olla poikkeuksellisen vahva ja kyvykäs. Tällä hetkellä ei tässä maassa oikein ole lupaavia kandidaatteja.


Jos nyt spekuloitaisiin sitten hieman mahdollisen vähemmistöhallituksen kokoonpanoa niin keitä siellä voisi olla?

Kokoomus asetti tavoitteekseen enemmistöhallituksen, joten tuskinpa meillä ainakaan oikeistovetoista vähemmistöhallitusta sitten olisi. Lähinnä se voisi olla Sosialidemokraattien ja Perussuomalaisten yhteishallitus, tai sitten mahdollisesti jonkin todella perverssin kehityskulun seurauksena ehkä Perussuomalaisten johtama hallitus Kokoomuksen ollessa kakkospuolue. Ruotsalaiset ja kristilliset voisivat olla mukana molemmissa kuvioissa, niin päästään hiukan paremmin sinne satasen tuntumaan. Loput äänet pitäisi saada sitten tinkimällä, aina siitä aloitteesta riippuen, ja siinä samalla pitäen huolta siitä etteivät omat rivit rakoile sen tinkimisen seurauksena.


Best,

J. J.

Harri

  • Guest
Re: Vähemmistöhallituksen hyvät puolet
« Reply #3 on: June 04, 2011, 00:41:31 »
Olen kyllä samaa mieltä sikäli, että tuossa asetelmassa johtajuus nousee tärkeäksi aivan eri tavalla, ja vähintäänkin sen pääministerin itsensä pitäisi olla poikkeuksellisen vahva ja kyvykäs. Tällä hetkellä ei tässä maassa oikein ole lupaavia kandidaatteja.

Timo Soini?