Author Topic: Demokratiakehitys Lähi-idässä  (Read 4458 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kellottaja

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 839
Demokratiakehitys Lähi-idässä
« on: March 12, 2011, 03:37:01 »
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Saudi-Arabiassa+vapausliike+t%C3%B6rm%C3%A4%C3%A4+luolakauteen/1135264478399

Aloitan ketjun liikehdinnästä Saudi-Arabiassa, vaikka jo useassa muussa Lähi-idän maassa on liikehdintää ollut.Quote
Valtion ja yhteiskunnan järjestys on luolakaudelta.
Quote
Kuningasvaltaa ei rajoita mikään maallisesti ymmärretty perustuslaki.
Quote
Naisilla ei ole ripettäkään äänioikeudesta eikä edes täysiä oikeuksia päättää arkisesta elämästään. Oikeuslaitos perustuu vanhoilliseen islamin tulkintaan ja tuomarien mielivaltaan.
Quote
Poliittisia puolueita ja riippumattomia yhteiskunnallisia järjestöjä ei sallita
Quote
Pelkkä kirjallinen pohdiskelu kuningashuoneen tilasta tai shiiavähemmistön kohtelusta on riittänyt syyksi pidättämiseen.
Quote
Saudi-Arabiassa valta on sunnimuslimeilla, mutta 10-15 prosenttia väestöstä on shiioja, jotka kärsivät järjestelmällisestä syrjinnästä.
Quote
Lähes kaksi kolmasosaa väestöstä on alle 30-vuotiaita. Satojatuhansia nuoria uhkaa työttömyys. Yliopisto-opiskelijoista yli puolet on toisen luokan kansalaisiksi jätettyjä naisia.
Quote
Näille ryhmille kuningashuoneen perimysjärjestys ei lupaa hyvää. Iäkkään ja sairaan Abdullahin seuraaja on yhtä iäkäs ja sairasteleva; tämän seuraaja taas on tunnettu kovan linjan konservatiivi.

Turhaan poimin lauseita. Lähes koko artikkeli on tässä.Lähi-idästä voisi alkaa vielä suurempi muutos kuin Pohjois-Afrikassa.Jussi Jalonen

 • Guest
Re: Demokratiakehitys Lähi-idässä
« Reply #1 on: March 15, 2011, 21:33:31 »
Mikäs siinä, tähän ketjuun varmaan sopii oheinen tuore katsaus, missä Persianlahden yhteistyöneuvoston siunaama Saudi-Arabian toteuttama interventio Bahrainissa rinnastetaan tarkoituksella Varsovan liiton siunaamaan Neuvostoliiton interventioon TÅ¡ekkoslovakiassa.

Kannattaa kiinnittää huomiota arvioihin Stratfor-instituutin epäluotettavuudesta (faktat ovat yleensä oikein, kokonaisanalyysi päin helvettiä) sekä havainto siitä, miten Saudi-Arabia on joutunut tilanteeseen, missä se ei voi olla reagoimatta, mutta missä interventio ei voi muuta kuin kostautua. Kiinnostava yksityiskohta on myös Iranin perinteinen rajakiista Bahrainin kanssa, mikä voi niin ikään sotkea kuvioita.


Best,

J. J.


Offline ex-painonnostaja

 • Newbie
 • *
 • Posts: 10
Re: Demokratiakehitys Lähi-idässä
« Reply #2 on: March 16, 2011, 11:19:45 »
Lähi-itä on varmasti yksi maailman pahimmista ruutitynnyreistä, joten jos siellä kansa alkaa kapinoida oikein urakalla, on sillä suuret vaikutukset alueen vakauteen. Maailmanpoliittisestikin Lähi-itä on niin merkittävä alue, että mullistukset siellä vaikuttavat pitkälle alueen rajojen ulkopuolellekin. Pitää toivoa, että kansa nousee ja joku överitakapajuinen Saudi-Arabiakin alkaa ottaa ensiaskeleita kohti demokratiaa.
Kohtuus kaikessa ja ehdottomuudet sikseen. Noilla pää see jo pitkälle.
http://www.postikulta.com/

Offline Vongoethe

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 6073
Re: Demokratiakehitys Lähi-idässä
« Reply #3 on: August 12, 2011, 03:10:19 »
USA aikoo vaatia Syyrian presidenttiä väistymään

Quote from: Helsingin Sanomat - Reuters - STT - AFP, 11.8.2011 22:18

Hilary Clinton sanoi Yhdysvaltojen haluavan, että Eurooppa lisää talouspakotteita Syyrialle ja että Kiina tulee samaan rintamaan Yhdysvaltain kanssa.


Yhdysvallat aikoo vaatia Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia luopumaan vallasta, kertoivat amerikkalaiset virkamieslähteet torstaina. Ilmoituksen ajankohtaa ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Yhdysvaltain ulkoministeriltä Hillary Clintonilta tivattiin CBS-televisiokanavan haastattelussa torstaina, miksi Yhdysvallat ei ole jo vaatinut al-Assadin eroa.

Clintonin mukaan Yhdysvallat odottaa, että muut maat lisäisivät ensin painostustaan. Clinton sanoi Yhdysvaltojen haluavan, että Eurooppa lisää talouspakotteita Syyrialle ja että Kiina tulee samaan rintamaan Yhdysvaltain kanssa.


Yhdysvallat on viime päivinä lisännyt painostustaan Syyriaa kohtaan lopettaakseen armeijan sortotoimet demokratia-aktivisteja vastaan. Keskiviikkona maa langetti pakotteita Syyrian suurinta matkapuhelinoperaattoria Syriatelia ja valtiollista pankkia vastaan.

Yhdysvallat on muun muassa sanonut al-Assadin menettäneen oikeutuksensa hallita maata, mutta suoraa erovaatimusta ei ole esitetty.


Syyrian joukot jatkoivat torstaina edelleen iskujaan ja vyöryivät Qusayrin ja Saraqebin kaupunkeihin. Paikallisten aktivistilähteiden mukaan ainakin 11 ihmistä kuoli päivän aikana turvallisuusjoukkojen tulituksessa.

Saraqebissä on järjestetty päivittäin presidentti al-Assadin vastaisia mielenosoituksia.

Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että kuukausia jatkuneissa väkivaltaisuuksissa on tapettu yli 2 000 ihmistä.

Solitudinem faciunt, pacem appellant.

Offline Lybeck

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 219
Re: Demokratiakehitys Lähi-idässä
« Reply #4 on: July 06, 2012, 14:39:06 »
Adam Curtisilta kiinnostava bloggaus Bahrainin demokratiakehitystä koskien.

1950-luvulla A group of leading middle-class Bahrainis set up the Higher Executive Committee. It was composed equally of Shias and Sunnis - and it called for Belgrave to go. He was helping foment religious hatred and imprisoning innocent people, they said, in order to keep Bahrain as a tribally controlled regime. They demanded instead democracy and a code of law.

Charles Belgrave oli brittien "neuvonantaja" Bahrainin hallinolle, siis al-Khalifa suvulle.

Demokratian ja laillisuusperiaatteen edistäminen eivät miellyttäneet brittihallintoa eikä ilmeisesti melko vapaakätisesti toiminutta Belgravea saati hänen seuraajakseen tullutta Keniassa mau-mau-kapinaa kovaotteisesti tyrehdyttämässä ollutta Ian Hendersonia. Demokratialiike sai siis väkivaltaisen loppunsa. Eikä se ollut viimeinen kerta.

"Älkää, älkää, en minämitään pahaa." -Riitaoja

Offline mh

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1704
Re: Demokratiakehitys Lähi-idässä
« Reply #5 on: July 06, 2012, 14:42:58 »
Quote
Valtion ja yhteiskunnan järjestys on luolakaudelta.
Missä luolakauden yhteiskunnassa on ollut valtio, kuningasvalta tai ylipäätään mitään sellaista sosiaalista organisaatiota, mikä viittaa Saudi-Arabiaan?

Tämä on mielestäni aika paha loukkaus ns."luolakautta" kohtaan.