Aloitan tämän ketjun, koska nyt suomalaisten asenteet on tutkittu. Usein saa perustella väitteitä "suomalaisista suuri osa on maahanmuuttokriittisiä tai nuivahkoja". Yleensä ajatellaan nuivien olen se 20 netsin porukka tai aivan marginaalijengiä. Nyt asiaan on saatu tutkimustietoa. Tulos on saman suuntainen kuin parit gallupit viime vuodelta. Raportti myös selittää kohtuu hyvin syitä miksi PS:n gallup-kannatus on noussut 4-5% --> 18%.
Uh, no, ei kyllä selitä. Kyseessähän on monen kysymyksen osalta ihan komea pitkittäistutkimus. Siitä nähdään, että maahanmuuttoasenteet ovat viime vuosina tiukentuneet hieman, mutteivät vallan raflaavasti. Esimerkiksi väittämään "Maamme väestön ikääntyminen ja uhkaava vähentyminen edellyttävät ulkomaalaisten Suomeen muuton helpottamista" on suhtautunut myönteisesti enimmillään (vuonna 2006) noin 35 %, nyt noin 25 %. Vaikka koko 10 % olisi täysimääräisenä siirtynyt persujen kannattajiksi, mikä ei tunnu tolkulliselta visiolta, ei se sittenkään pystyisi selittämään koko persujen kohonnutta kannatusta. Tällä hetkellä kysymyksen ilmaisema maahanmuuttomyönteisyys on hieman korkeampaa kuin vuonna 1998, ja joissakin muissa kohdissa (esim. varauksellisen suhtautumisen syitä koskeva väittämä) nuivuusmuutos on vielä selvästi pienempi. Muutoksia voi selittää synkentyneellä taloustilanteella ja toisaalta maahanmuuttokritiikin viimeisen parin vuoden aikana saamalla paljon aiempaa suuremmalla palstatilalla.
(Ilta-Sanomien tuosta yllä siteeratusta väittämästä tekemä johtopäätös, jonka mukaan neljännes suomalaisista kannattaa maahanmuuton lisäämistä, on aika rohkea. Oikeammin pitäisi sanoa, että neljännes allekirjoittaa väitteen premissit ja on sitä mieltä, että näistä syistä maahanmuuttoa on helpotettava.)
Selvästi nykyistä vähemmän uuden hallituksen pitäisi käyttää aikaansa Suomen Nato-jäsenyyden ja ulkomaalaisten maahanmuuton edistämiseen sekä kehitysyhteistyöhön.
Tuo kysymys (s. 40 tutkimuksessa) vastauksineen on kyllä todella kummallinen, minkä näkee parhaiten NATO-kohdasta. Yli 50 % on sitä mieltä, että NATO-jäsenyyden edistämistä pitäisi "painottaa nykyistä vähemmän". Onko sitä nyt jotenkin painotettu? Entä millä tavalla hallitus varsinaisesti on "painottanut ulkomaalaisten/siirtolaisten maahanmuuton edistämistä", ulkomaalaislakiahan on vain tiukennettu? Koko listaa voidaan lukea mielestäni lähinnä niin, että ylhäällä on tavoitteita, joista kaikki ovat samaa mieltä, ja mitä alemmas mennään, sitä enemmän tavoitteet alkavat olla jollain tapaa mielipiteitä jakavia.
Valtaenemmistön (73 %) näkemyksen mukaan Suomessa käytävä keskustelu
ei ole riittävän suorapuheista ja ongelmia avoimesti esille tuovaa (kuvio 48b). Eri mieltä on vain hieman useampi kuin joka kymmenes (13 %). Arvioon yhtyy enemmistö kaikista väestöryhmistä. Laajimmin sen allekirjoittavat maahanmuuttokriittisimmät väestönosat.
Olallani istuva pieni kukkahattuinen täti kuiskii minulle, että esille tuotavat ongelmat voivat liittyä myös esimerkiksi rasismiin tai maahanmuuttajien heikkoon kohteluun työelämässä.