Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Harran

Pages: [1]
1
Off topic / Suomalaisen kulttuuriperinnön profeetalliset ulottuvuudet
« on: December 28, 2012, 14:57:11 »
Avaan tämän ketjun suomalaisen kaunokirjallisen (moni)kulttuuriperinnön vaalimiseksi. Samalla lähestytään länsimaisen kalenterin uudenvuoden lähestymisen kunniaksi tulevaisuuden ennusmerkkien tulkitsemisen taitoa Piho-metodilla eli avataan käten sattuva teos sattumanvaraisesta kohdasta ja katsotaan onko tuolla henkien johdattamalla kohdalla jotain erityistä sanottavaa foorumille jonka nimi on Todellisuus.

Avaan ketjun seuraavalla kyseisen metodin kautta minulle ilmoitetuksi tulleella tekstikohdalla jolla on muutenkin aivan erityinen ajankohtaisuutensa ja kulttuurisanomansa suomalaiskansalliselle Todellisuudelle. Lainaus on Tove Janssonin teoksesta Trollvinter, suomennettu nimellä Trolli... eikun Taikatalvi. Kursiivit alkuperäisiä.

Quote
Snart, sa Too-ticki. Men du behöver inte vara bekymrad.

Jag är inte bekymrad för isfrun, sa mumintrollet. Det är de andra jag är bekymrad för. Dem jag ingenting vet om. Den som bor under diskbänken. Och i min garderob därborta. Eller Mårran som bara tittar på en och inte säger ett ord.

Too-ticki gnodde sig om nosen och funderade. Ser du, det är så mycket som inte får rum om sommarn och hösten och våren, sa hon. Allting som är lite skyggt och lite märkvärdigt. Somliga slags nattdjur och folk som aldrig passar in nånstans och som ingen tror på. De håller sig undan hela året. Och sen när det är lugnt och vitt och nätterna blir långa och alla har gått i ide - då kommer de fram.

Känner du dem? frågade mumintrollet.

Somliga, svarade Too-ticki. Den som bor under diskbänken känner jag till exempel mycket bra. Men jag tror han vill leva hemlighetsfullt så jag kan inte presentera er för varandra.

Mumintrollet sparkade till bordsbenet och suckade. Visst, visst, sa han. Men jag vill inte leva hemlighetsfullt. Här ramlar man in i nånting alldeles nytt, och det finns inte en enda som bryr sig om att fråga efter i vilken slags värld man levde förut. Inte ens lilla My har lust att prata om den riktiga världen.

2
Huomasin juuri että Hollannissa hollannin kielen osaaminen on edellytyksenä sosiaalitukien saamiseen. Tämän pohjalta ajattelin avata vaihteeksi vakavan keskustelun siitä millä keinoilla ja kannusteilla kielen oppimista, keskeistä integraation edellytystä voitaisiin edistää.

3
Yleinen keskustelu / Etniset stereotyypit
« on: August 17, 2012, 10:58:49 »
Jokin aika sitten jossain toisessa ketjussa suosittu ja hempeä vastakeskustelija Brandöt viittaili Tacituksen kirjoituksiin suomalaisista.

Tässä on esimerkki siitä kuinka sivistyneellä näkökulmalla etnisistä stereotyypeistä puhuttiin Suomessa (alkulähteet kai Saksassa) jo 1860-luvulla. Slaaveja, suomalaisia, arabeja, japaneesejä ja neekereitä käsitellään aikansa stereotyypityksin mutta nykykeskusteluun nähden hyvinkin sivistyneesti ja suopeasti. Kuvaillaan Venäjän ja Puolan loistoa itsevaltiuden vastapainona, arabien ja islamin viisautta, Andalusian vaurautta ja sivistystä, japanilaisten siisteyttä ja nöyryyttä, ja neekerien kohdalla otetaan kantaa orjuuden lakkauttamiseksi:

Quote
Myöhäisempinä aikoina ovat kyllä hallitukset Euroopassa, erittäinkin Englannin, koettaneet hävittää tämän kaupan; mutta tämä ei vielä ole kokonaan onnistunut, sillä vieläkin viedään sadottain näitä onnettomia Ahrikan länsirannikolta ja lastataan niinkuin mikäkin karja laivoihin, jotka vievät heidät kodosta ja rakkaasta perheestä kovan onnen käsiin.
Mahtakoon pian ihmiskunnan hyvää harrastavaisille onnistua poistaa tämä Kristikunnan häväistys!

Koko teos on erinomaisen mielenkiintoista luettavaa. Tosin siinä katsotaan suomalaisten kuuluvan mongoliseen eikä kaukasolaiseen ihmisluokkaan.

4
Off topic / Keskinäisen kehumisen kerho
« on: August 10, 2012, 16:24:11 »
Eikö teistäkin joskus tunnu että täällä tapellaan liikaa ja yritetään nähdä vastustajat mahdollisimman huonossa valossa? Kuitenkin syntistä on rakastettava, vihollistakin, vaikka vihaisi syntiä ja pahuutta. Kunnon hippokraatti yrittää löytää potilaasta hyvän ja vahvan. Niiden huomaaminen auttaa aina tehtävässä auttaa sairastunutta parantumaan.

Täten avaan uuden ketjun jonka tarkoitus on kehua ja ylistää toisia keskustelijoita. Ketjussa tulee antaa myönteisiä arvioita, kritiikin kohteena olevista asioistakin pitäisi yrittää löytää jotain hyvää. Tehdään kuitenkin ensi alkuun sellainen suositus että minua ei tarvitse kehua ja ylistää. Olen niin viaton ja vaikutuksille altis että voisin sellaisesta innostua liikaa. Pyrin aktiivisesti kehittämään vaatimattomuuttani ja itseni korostamattomuutta. Jos koko maailma jatkuvasti ja mitä arvovaltaisimmilla areenoilla puhuu liikaa erinomaisuudestani se voi saada nöyrän mieleni pelonsekaisen hämmennyksen valtaan. Älkää siis kehuko minua, älkää ainakaan liikaa. En itsekään yleensä kuvittele itsestäni liikoja, realistinen käsitys riittää mainiosti! Mielestäni minulla on melko tasapainoinen käsitys erinomaisuudestani.

Haluan kovasti oppia toisten keskustelijoiden, myös väärää ei kun eri mieltä olevien vahvuuksista ja parhaista ominaisuuksista. Onhan monilla huomattavasti minua enemmän ja laajempaa kokemusta sivistyneestä verkkokeskustelusta ja luultavasti elämästäkin. Haistan keskustelujen taustalta väkevää monien alojen professionalismia, legendaarisia kulttuurivaikuttajia, säteileviä optimisteja siinä missä dostojevskillisen raskaita kyynisyyksiä, tiedollista, moraalista ja hengellistä viisautta sekä suuria sydämiä. Monet ovat taistot ja lemmet näiden ihmisten vaikuttavien karismojen takana. Olisikin erityisen kiitettävää jos ketjun osanottajat onnistuisivat kehumaan niitä keskustelijoita joiden kanssa ovat täysin eri mieltä asioista.

Aivan ensimmäiseksi ja inauguraalisesti haluaisin kehua Vongoetheä. Siihen on mielestäni aivan erityisesti aihetta koska hän on viimeisin kirjoittaja joka onnistui ärsyttämään minua olettamisellaan ja vihjailullaan. Ymmärtämättömien kanssakeskustelijoiden kuten minun aiheuttama kielteinen asenneilmasto jo melkein draamapoistutti ystäviensä Voniksi kutsuman sankarijäsenen ja sai hänet vieläpä vihjailemaan kaikkien kirjoitustensa poistamisella. Onneksi niin ei käynyt. Sellainen olisi suuri menetys foorumin aarrearkulle ja vaatii Vongoethen lukuisten hyvien ominaisuuksien tuomista esille.

Ensinnäkään kukaan ei voi kiistää etteikö kysymyksessä olisi hyvin älykäs, monipuolisesti lukenut ja kulttuurin eri osa-alueisiin kuten musiikkiin, elokuvaan ja sarjakuvaan tutustunut mies. Kovin nuori hän ei voi olla koska tekstistä usein kuultaa pitkä elämänkokemus ja vuosikymmenten taa ulottuvat sukupolvikokemukset. Olen mielessäni visualisoinut hänet erään entisen opettajani hahmoon. Tuo opettaja oli älykkö ja hänestä yleisesti pidettiin, sellaisella epäkypsille ominaisella ilkkuvalla tavalla. Mistä tämä nimenomainen visualisoituminen sai alkunsa liittyi jotenkin molempien samantapaiseen puhetapaan ja siihen että molemmat silminnähtävästi nauttivat kun saattoivat johdatella oppilasta mielleyhtymiin ilmaisematta asioita suoraan vaan yleissivistyksen aarreaitasta kaivettujen viittausten kautta.

Vongoethe tuntuu olevan suuresti kiinnostunut asioiden välisistä yhteyksistä ja hän löytää niitä sieltäkin missä ne eivät muille ole ilmeisiä. Tietoavaruudessa hän liikkuu usein madonreikien kautta ulottuvuudesta toiseen niin että telluristen navigaattorien on vaikea pysyä intergalaktisen astronautin perässä. Häntä on muutama minä mukaan lukien arvostellut vihjailevasta ja sanomisistaan vastuuta ottamattomasta kirjoitustyylistä mutta se voitaisiin nähdä myös eräänlaisena jatkuvana hypoteesien esittämisenä. Vongoethe välttelee väittämästä asioita varmasti silloinkin kun on vahvasti jotain mieltä ja häntä ärsyttävät ihmiset jotka ovat liian varmoja itsestään ja sanottavastaan. Tämän varovaisuuden vastapainona on kuitenkin kokeileva olettaminen jonka kautta epäilemättä löytyy sekä osumia että takaisin kimpoavia. Lisäksi ei voida sanoa ettei Vongoethellä olisi voimakkaita mielipiteitä monenlaisista asioista, pilareita jotka kannattelevat hänen älyllistä keskusteluprojektiaan.

Ehkäpä näemme hänen vielä palaavan.

Seuraavan kerran kun fleimit leimahtavat ja toinen keskustelija vituttaa oikein kunnolla kokeilkaapa kehua häntä. Tai ehkä jotain toista kokeeksi. Siitä se suvaitsevaisuus lisääntyy. Vaikka vihollista vastaan taistelisi ei haittaa vaikka näkisi ja ymmärtäisi myös hänen hyvät puolensa. On hyvyyttä meissä kaikissa, vain toinen on heikompi toista.

8) J ::):-X

5
En nyt äkkiseltään löytänyt sitä ketjua jossa aiemmin keskusteltiin siitä onko kämykultti yleisesti jo laskusuhdanteessa. Muistaakseni Jussi J. oli sitä mieltä että se alkaa jo olla menneen talven lumia ja muistaakseni Köyry edusti sitä kantaa että vaaran vuodet ovat vasta edessä, ja kummatkin saivat kannatusta.

Nyt myös Atlantin takaa näyttää pitkästä aikaa tulevan sellaisia uutisia että spenceriläis-gelleriläinen vihan kultti ja joukkopsykoosi alkaisi herättää ääneen lausuttua vastustusta myös siellä missä on perinteisesti oltu kohtuunuivia islamin suhteen.

En itse osaa ennustaa tulevaa, ainoastaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia joiden perusteella sitten valitsen mitä itse puolustan ja mitä vastustan. Vaikka en pidäkään islamisteista, islamofobit ja heidän lietsomansa joukkopsykoosi ovat tällä hetkellä länsimaissa selvästi vaarallisempi, länsimaisen avoimen yhteiskunnan ydinarvoja mädättävä tauti kuin muutamien jihadistien riehuminen.

Sen sijaan muslimimaissa ja -yhteisöissä islamismin jihadistiset äärimuodot ovat vastaavanlainen vainoharhaisuutta, sulkeutumista ja vihaa lietsova joukkopsykoosi joka on aivan yhtä vaarallinen ja mädättävä noiden yhteisöjen ydinarvoille kuin islamofobia ja sitä edeltäneet natsistiset ja bolshevistiset kultit ovat länsimaisille arvoille. Arabikevät antoi runsaasti toivoa siitä että myös jihadismin käyrä olisi taittunut kovaan laskuun mutta sekin taistelu on yhä kaikkea muuta kuin ohi.

6
Yleinen keskustelu / Myönteiset esikuvat
« on: July 06, 2012, 20:26:09 »
Olen tavannut elämässäni monta fanaattisiin ajatuksiin päätynyttä nuorta, eri maissa, eri kulttuureissa. Heidän kanssa puhuessa on usein herättänyt huomiotani että monet heistä ovat pohjimmiltaan hyvin tavanomaisia, keskivertoja nuoria, joilla sitten jokin yksi ideologia on alkanut hallita kohtuuttomasti ajattelua, mukana usein myös ryhmäpainetta ja oman verkoston keskuudessa toinen toistaan aivopesevää vaikutusta.

Näillä ihmisillä on kuitenkin pohjimmiltaan samanlaisia tunteita, kaipauksia ja tarpeita kuin järkevillä, kiihkottomilla ja tasapainoisilla yksilöillä (kuten minä ;D ). Rationaaliset argumentit harvoin vakuuttavat fanaatikkoa koska hän on tehnyt paljon töitä vakuuttaakseen itsensä omasta kiihkostaan ja niistä myyteistä ja taruista joiden päälle tuo kiihkon temppeli on rakennettu. Fanaattiset argumentit paistavat usein tyhmyydessään niille joiden maailmankuvalle ne ovat vieraita, kun taas kannattajilleen ne tuntuvat vaikuttavan itsestäänselviltä. "Jokainenhan nyt tajuaa..." "Onhan selvä että..." jne. Mistä tämä johtuu? Yksi selitys on että suuri osa fanaattisesta argumentaatiosta on ensisijaisesti tunnepohjaista, vaikka se naamioitaisiin "rationaalisiksi" tilastohavainnoiksi tai päättelyketjuiksi.

Olemme käsitelleet aiemmin sitä kuinka fanaatikon harhaisen maailmankuvan peruspilareita kaadetaan, kuinka valheita paljastetaan ja harhaisia myyttejä kumotaan. Mutta tilalla tulisi olla myös vaihtoehtoja jotta kääntyminen pimeydestä valoon tulisi houkuttelevammaksi.

Havaintojeni mukaan yksi merkittävä tarve on esikuvien tarve. Elämme aikaa jona epävarmuus horjuttaa pullamössösukupolvien omaksumaa vastuupakoista nössökulttuuria. Pimeys tarttuu tähän tilaisuuteen lietsomalla vihaa ja syyttelemällä muita. Valkeuden on vastattava tähän palauttamalla aikaamme ne arvot jotka aikamme on unohtanut: hyvyyden, totuuden, kauneuden ja kunnian tavoittelun. Elämme aikaa jona heikot huutavat apua silloinkin kun eivät tiedä huutavansa. Aikaa jona olisi kysyntä ritarillisuudelle, herooiselle etiikalle. Hyvää on puolustettava, totuutta etsittävä, kauneutta ihailtava ja kunniaa... kunnioitettava.

On ironista ja nurinkurista että tällaisena aikana monet nuorisomme keskuudesta ihailevat mestareinaan jotain katkerankireää ruikuttajaa tai jotain käsittämättömyyksiä laukovaa siriuslaista pelleä. Verkkosivustoilla ihaillaan massamurhaajia ja sotarikollisia.

Halusin tämän vuoksi tuoda esille tämän kirjoituksen. Kuinka harvinaista onkaan meidän aikanamme nähdä nuorimies joka näyttää avoimesti esikuvaa puhtaiden ihanteiden puolesta. Totta tosiaan tässä olisi paljon terveempi ja parempi ihanne nuorisollemme kuin kämyiset salaliittoteoreetikot ja vihaan kiihottavat luuserit. Kalle-Erik Vähäkylä kuulostaa lisäksi kiistattomasti etniseltä suomalaiselta, kirjoittaa hyvää suomea, näyttää rodullisesti maamme "valtaväestöä" edustavalta. Voiko kukaan, edes paatunein kämy, väheksyä sitä mitä hän tekee, ja miksi? Onko Suomesta mentävä Amerikkaan asti ennen kuin voi iloita ja olla ylpeä siitä että tekee jotain tärkeää ja ilmaista tuon ilonsa myös muille? (Tässä on myös hänen toinen bloginsa.)

Hänenlaisiaan suomalaisia tarvitsemme lisää. Saamattomia ruikuttajia ja asennevammaisia öyhöttäjiä emme tarvitse yhtään enempää.

Disclaimer: en lietso vihaa enkä halveksuntaa mitään ihmisryhmää vastaan, viha-aatteita kohtaan kyllä.

7
Yleinen keskustelu / Ekstremismiuutisia muualta Euroopasta
« on: April 30, 2012, 15:09:28 »
Sisuhenkisen ääriliikehdinnän on havaittu lisääntyneen huolestuttavasti Saksan länsiosissa.

Quote
Scenes from near Nuremberg in Bavaria: Right-wing extremists threaten some young Kurds, shouting, "Get out you damned Turks!" Then several neo-Nazis attack the group, brutally beating up the migrants. One young man sustains severe injuries, falls into a coma and only barely survives.

On a different occasion some youths hold a vigil for the victims of right-wing extremism. They hold up banners saying "Fascism - never again." Suddenly they are bombarded with fireworks by a group of masked people. Later the youth center is daubed with swastikas and the threat: "We will get you all!"

Sillä välin Ranskassa ja Englannissa muslimijärjestöt ovat vastustaneet islamilaista radikalismia.

Quote
With French flags on their jackets and under a banner saying "Together against fanaticism", demonstrators observed a moment of silence in memory of "Children of Toulouse and Montauban," victims of Mohamed Merah, responsible for seven murders in both cities in March, and who claimed, according to the Interior Minister, Claude Gueant,to have links with Al Qaeda.

They then sang the Marseillaise "to show that Muslims know how to integrate", before declaring "Long live France, long live the Republic".

Some thirty Muslim organizations said they represent "all French people of all backgrounds, of all political persuasions" to say "no religious radicalism, yes to living together ".

Ranskan mielenosoituksesta raportoinut blogi näyttää olevan islamofobinen (ja siionistinen?), ja skenensä tapaan tietysti antaa ymmärtää ettei tämäkään muslimien mielenilmaus riitä vaan pitäisi tehdä jotain "todellista" sille että "tuhansien musliminuorukaisten joukossa maassamme vallitsevat ilkeä antisemitismi ja väkivalta." No, ehkä on silti myönteistä että joku islamofobi joskus huomaa tällaiset mielenilmaukset. Useimmitenhan he väittävät itsepintaisesti että "kukaan muslimi" ei ole tuominnut sitä ja tätä välikohtausta.

Cambridgen tapaus on saanut aikaan mm pohdintaa sananvapauden rajoista:
Quote
Ahsan Mohammed, a Newmarket Muslim leader, said: "I am torn in that I want freedom of speech and think that is what makes Britain great but when the views are bonkers and dangerous we have to draw the line somewhere.-

8
Yleinen keskustelu / Parantumisia pimeyden vallasta?
« on: April 23, 2012, 20:58:47 »
Tässä artikkelissa on haastateltu, joskin amerikkalaisessa kontekstissa, islamofobisen kultin pimeyteen eksynyttä, joka on sittemmin havahtunut näkemään maailman realistisemmassa ja kiihkottomammassa valossa.

Kirjoitus herätti ajatuksen kysellä teiltä rakkaat keskustelijat, onko itsellänne kokemuksia ystävistä tai tuttavista jotka ovat eläneet vihakultin harhaisessa maailmassa ja sitten tulleet järkiinsä? Tai onko joukossa kenties pahuuden omasta sydämestään karkottaneita jotka kenties haluaisivat jakaa todistuksia omasta tiestään irti kultin kahleista? Tuntuuko että maailmankuva on sen jälkeen avartunut, sydän tai omatunto keventynyt, tai kenties elämänlaatu ja ihmissuhteet kokeneet jonkinlaisen renessanssin? ;)

Mitä olivat ne voimat jotka saivat aikaan asennemuutoksen? Olivatko ne ensisijaisesti rationaalisia vai moraalisia prosesseja? Liittyikö niihin voimakkaita ihmisiä joko karismaattisina vaikuttajina tai vastenmielisinä luotaantyöntötekijöinä? Mikä Sinusta, entinen kämy, teki jälleen kunnollisen, maailmaan älyllisellä ja eettisellä rehellisyydellä suhtautuvan olennon? :D

Keskustelualoitteen taustalla on oikeastaan viimeaikainen pohdintani siitä kuinka monta sisimmässään hyvää ja kelvollista ihmistä joka päivä tai viikko vajoaa vahingollisten vihakulttien maailmaan, olivatpa ne sitten islamofobiaa, roturasismia, kiihkouskovaisuutta, raivoateismia tai jotain muuta surullista ahdistusta jonka ytimessä on viha, pelko tai vainoharha jotain tiettyä ihmisjoukkoa vastaan. Olen miettinyt paljon sitä mikä olisi oikea suhde keppiä ja porkkanaa näiden sielujen vetämiseksi ylös kuopasta jonka ovat itselleen kaivaneet. ???

Myönnän olleeni aina välillä vähän lapsellinen piiskanheiluttelussa ja rakkikoirien kurittamisessa nöyriksi kun olisi ehkä pitänyt jaella enemmän rakkautta ja kuunnella toisten pelkotiloja ja ahdistusta. Mutta minäkin olen oppivainen olento ja kypsyn koko ajan. Ehkä jo ensi vuonna kutsun joka lauantai jonkun nuivan kakkukahveille kuunnellakseni aidosti mikä minussa ja maailmassa häntä risoo. Mitä luulette, olisiko tämä hyvä ajatus? Voitaisiin ehkä myös ajatella järjestettävän moni/mono-kulttuurijuhla, esim varaamalla käyttöön joku kokonainen ravintola tai yökerho, ja siellä voisi jaella kaikille hassuja hattuja ja possunaamareita, olla puuharyhmiä kuten kulttuurinrikastushuone, pallomeri, pilapiirroshuone, suljettu huone jossa saa sanoa ääneen "neekeri" ja vääntää hassusti naamaa jne. Erikseen voisi sitten olla roolipelitila jossa esitetään olkinukketeatteria (jokainen saa esittää haluamiaan vastapuolen stereotyyppejä). Lopuksi kermakakutetaan parhaat parodiat ja tosikoille varataan muoviamme täynnä tuhkaa ja kaiuttimista kuuluvaa vaikerrusta jossa voivat rypeä. Hmm... ::)

Pages: [1]